Friday, January 6, 2012

ABU: Adakah Malaysia sebuah negara yang gagal?

Hari tu aku bersembang dengan seorang pemimpjn PKR peringkat Cabang. Dia cukup seronok sebab anaknya dapat 5A dalam UPSR. Bagus la. Tapi yang menarik, bila dia kata sistem pendidikan sekarang sudah meningkat. Kalau dulu, sekolah kampung macam di Sauk nak dapat 3 orang yang dapat 5 A pun susah…tapi tahun ini ada 11 orang dapat 5A. Ini menunjukkan bahawa sistem pendidikan kita sudah meningkat dan mampu melahirkan pelajar yang pandai.

Kalau hangpa setuju dengan kenyataan diatas, lebih baik hangpa toksah baca posting aku seterusnya. Sat lagi hangpa marah kat aku pulak.

Minggu lepas aku melilau pekan Ipoh untuk mencari tempat tinggal untuk anak aku yang bersekolah di Ipoh. Sekolah tu tak ada asrama jadi terpaksa tinggal diluar.

Aku merayau disekitar Taman Campaka dan memang banyak hostel swasta. Rumah teres dua tingkat yang disewakan kepada pelajar. Kadar sewa ialah RM650.00 untuk satu semester dan ditambah RM120 untuk duit api dan air. Jumlahnya RM770.00 satu semester dan perlu dibayar sekaligus sebelum masuk. Campur dengan yuran dan pelbagai bayaran lagi, aku kena cari lebih dua ribu ringgit!!

Yang ni tak ada masalah, tak ada duit boleh hutang, tapi bila aku diberitahu bahawa seramai 6-8 orang ditempatkan dalam satu bilik..aku tak mau. Bayangkan satu rumah teres dua tingkat didiami antara 20-30 orang pelajar!! Macam mana nak belajar?

Bila balik ke rumah, aku bersembang lagi dengan orang kampung tentang apa yang aku baru dapat tau. Tapi orang kampung ni kata” Budak-budak sekarang ni nasib baik sungguh. Dulu kalau tak pas LCE tak boleh masuk Tingkatan 4, tapi sekarang nak masuk universiti cukup senang. Tak ada duit, boleh pinjam duit PTPTN. Banyak benda yang kerajaan dah buat. Cuma sama ada budak tu nak belajar atau tidak.”

Kalau hangpa juga berfikiran macam orang kampung yang aku jumpa ni..tak payah baca la posting aku. Nanti hangpa marah kat aku.

Apa yang aku nak tonjolkan disini ialah kepelbagaian tahap pemikiran, harapan dan sasaran yang ada dikalangan kita. Aku kata sistem pendidikan sedia ada berada pada tahap yang rendah. Tapi ada orang kata sistem pendidikan kita bagus.

Aku kata pendidikan dinegara ini mestilah percuma…orang kata..”tak kan semua kerajaan nak tanggung?” So, terdapat jurang disini pasai semua orang melihat dari pelbagai sudut dan perspektif. Kalau nak berbahas..sampai bila pun tak habis. Dan aku fikir itu tidak perlu. Apa yang perlu ialah satu piawaian untuk dirujuk bersama.

Pertama sekali, selepas 54 tahun merdeka..adakah negara kita sudah maju atau masih mundur atau masih membangun? Ataupun sedang diambang keruntuhan? Apa piawaian yang digunakan? Pendapatan Perkapita? Tahap kemiskinan? Kebebasan bersuara? Pencapaian akademik? Macam-macam boleh diukur mengikut piawaian tertentu.

Aku tak berapa kisah kalau negara kita masih membangun ataupun separa maju, tapi apabila badan-badan antarabangsa mengklasifikasikan Malaysia sebagai negara yang berada diambang keruntuhan, itu membimbangkan.

Jangan percaya cakap aku dan jangan terus percaya kepada kajian NGO luar negeri..tapi nilai sendiri mengikut kriteria dan piawaian yang ditetapkan. Kalau tak puashati, boleh buat piawaian sendiri.

Satu badan antarabangsa yang dikenali sebagai Fund For Peace membuat ranking negara-negara yang diambang keruntuhan ataupun diklasifikasikan sebagai The Failed States. ( Boleh diperolehi disini.)

The Failed States bukanlah petunjuk sama ada negara itu maju atau tidak, tetapi petunjuk sama ada akan berlaku kekacauan, revolusi ataupun kebangkitan rakyat.

Malaysia tidak lah begitu teruk kalau dibandingkan dengan Myanmar, Bangladesh atau Pakistan. Malaysia boleh lah dikatakan the best among the worst. But among the best, Malaysia is the worst.

Ada beberapa kriteria yang dalam klasifikasi ini.

1. Hubungan kaum atau puak. Apakah terdapat ketengangan kaum yang berlaku? Sejauh mana seriusnya?

2. Pelarian ataupun perpindahan manusia.

3. Ketidakpuasan hati kumpulan-kumpulan tertentu. Apabila rakyat tidak berpuashati, mereka akan membuat kumpulan-kumpulan tertentu dan kemudiannya mencabar kumpulan lain.

4. Human Flight ataupun pengaliran keluar tenaga manusia. Sebagai contoh, berapa ramai yang membuat keputusan berpindah ke luar negara kerana tak puashati dengan keadaan dalam negara.

5. Pembangunan yang tak seimbang. Contoh: ada negeri yang dibantu sepenuhnya, dan ada pula negeri yang ditindas sepenuhnya.

6. Kemiskinan. Peningkatan kos sara hidup berbanding pendapatan.

7. Perkhidmatan awam. Adakah makin baik atau makin teruk.

8. Hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang. Apabila hak asasi dinafikan, tentu ramai yang menentang. Kemudian lebih banyak undang-undang dicipta untuk mengekang tentangan. Akhirnya rakyat akan turun kejalanraya.

9. Penggunaan agensi keselamatan. Apabila sesuatu pemerintah itu sudah tidak merasa selamat, dia akan menggunakan kekerasan sama ada dengan menggunakan polis, tentera untuk mengekang tentangan.

10. Terjadinya kumpulan-kumpulan elit. Puak-puak elit akan menubuhkan kumpulannya sendiri dan cuba menentang kumpulan lain.

11. Campurtangan luar. Apabila pemerintah merasa sudah tidak selamat, dia akan meminta bantuan dari luar. Tak kira la dari Israel ka, dari Amerika ka.

Fund For Peace telah meletakkan Malaysia setaraf dengan Libya ditangga 111!! Boleh tengok senarai penuh(disini) dan buatlah perbandingan sama ada Malaysia masih selamat atau tidak.

Jangan terus kutuk Fund For Peace kerana menghina Malaysia dan jangan terus memberikan macam-macam label. Fikir dulu.

http://www.malaysiatimes.my/2012/01/05/abu-adakah-malaysia-sebuah-negara-yang-gagal/

No comments: